THE MOST INTERESTING FIGURES FROM THE LIFE OF THE COMPANY
The grain-to-table model allowed Cedrob to gain a competitive advantage, the advantages of which are reflected in the highest quality of the product delivered to the consumer.
COMPLETE PRODUCTION PROCESS
Building a closed production chain provides Cedrob with a competitive advantage and independence from external supplies and price fluctuations, while consumers are guaranteed to receive food of the highest quality.
In the ‘from grain to table’ model, individual plants are responsible for specific stages of production. This provides detailed quality control and cost optimisation. Through its long-term investments, Cedrob has managed to build a complete production chain. Today, it is made up of dozens of entities.
Consumer
Polski drób doceniany jest przez klientów na rynku rodzimym i europejskim. Przy zachowaniu restrykcyjnych norm transportowych, produkty trafiają do sklepów i na stoły konsumentów w Polsce oraz do ponad 70 krajów na całym świecie.
Shop
Konsumentom i partnerom biznesowych, takim jak hurtownie i sklepy dajemy gwarancję otrzymania żywności najwyższej jakości.
Product
Nasi klienci otrzymują najwyższej jakości świeże i mrożone mięso z kurczaka, kaczki i gęsi, w postaci tuszek i elementów w różnych wariantach pakowania. W ofercie posiadamy także szeroki wybór produktów przetworzonych - wędlin, kiełbas i dań gotowych.
Slaughterhouses
Na doskonałe wyniki produkcji mięsa drobiowego pracuje sześć nowoczesnych obiektów. Mięso produkowane jest zgodnie z międzynarodowymi standardami jakościowymi (BRC, IFS) przy zachowaniu wysokich norm dobrostanowych, sanitarnych i weterynaryjnych. i przepustką na rynki całego świata. Innowacyjne rozwiązania technologiczne stosowane w funkcjonujących ubojniach drobiu stawiają Cedrob w czołówce przedsiębiorstw inwestujących w rozwój na skalę globalną.
Fattening farms
Z nowoczesnych ferm zarodowych pisklęta po okresie przejściowym trafiają do budynków inwentarskich, gdzie prowadzony jest tucz. Spółka ściśle współpracuje z producentami żywca drobiowego w zakresie brojlera, kury rosołowej mięsnej, kaczki oraz gęsi owsianej. W tym rozumieniu Cedrob jest wzajemnie komplementarnym systemem podmiotów.
Funkcjonujące obiekty wyposażone są w najnowocześniejsze technologie do hodowli drobiu, co sprzyja zachowaniu odpowiedniego dobrostanu zwierząt. We wszystkich obiektach prowadzona jest wspólna profilaktyka zootechniczno-weterynaryjna. Obiekty hodowlane wyposażone są w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, m. in. w system rusztowy.
Hatcheries and breeding farms
Obieg produkcyjny rozpoczyna się na fermach reprodukcyjnych. Ich funkcjonowanie w strukturach Cedrob daje odbiorcom piskląt 100% bezpieczeństwo oraz gwarancję wysokiej jakości dostaw.
We wszystkich obiektach prowadzona jest wspólna profilaktyka zootechniczno weterynaryjna. Obiekty hodowlane wyposażone są w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, m. in. w system rusztowy, który umożliwia zbiór mniej zabrudzonych jaj ściółkowych.
Zalężone jaja z ferm reprodukcyjnych trafiają do wylęgarni w Pawłowie, Skarżynku, Kossobudach, Mławie, Nowym Tomyślu, Tulcach oraz Gnieźnie, gdzie wykluwają się kurczęta i pisklęta kaczek oraz gęsi. Łączne moce przerobowe trzech zakładów to ponad 520 mln jaj wylęgowych w skali roku. Firma ma 100 % wpływ na jakość surowca, który trafia do klienta.
Feed
Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Zakładzie Produkcji Pasz, funkcjonującym w strukturze Cedrob od 2007 roku. W ramach Cedrob Pasze działają jedne z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych obiektów w Polsce w Gumowie, Raciążu, Rypinie i Ligocie Dolnej, o łącznej mocy produkcyjnej 1,4 mln ton rocznie. Całkowita produkcja i sprzedaż pasz w 2019 r. wyniosła 1,1 mln ton.
Każdego roku Cedrob Pasze od lokalnych rolników skupuje setki tysięcy ton zboża: pszenicę, kukurydzę (w tym kukurydzę mokrą), pszenżyto, jęczmień. Z zakupionych zbóż produkujemy mieszanki paszowe dla kurcząt rzeźnych, indyków rzeźnych, kur stad reprodukcyjnych mięsnych i nieśnych, a także kur towarowych, kaczek, gęsi oraz trzody chlewnej.