Można przyjąć, że Cedrob S.A. i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (UWM) w Olsztynie połączyły biznes z nauką i stworzyły wspólnie coś na kształt „wyższej szkoły praktycznej”. Cedrob S.A., od początku istnienia stawia na wykwalifikowaną kadrę. Posiadając zaawansowane technologie oraz długoletnie doświadczenie, firma oferuje nie tylko wysokiej jakości produkty, ale także jest miejscem, w którym studenci mogą rozszerzyć wiedzę praktyczną pod okiem doświadczonych specjalistów. Partnerzy o uruchomieniu studiów dualnych zdecydowali już w 2019 roku. Wówczas dla 12 studentów zootechniki. Dotychczas odbyły się cztery rekrutacje, a praktyki studenckie zostały zrealizowane w ramach trzech edycji, z których skorzystało łącznie 9 studentów. Obecnie trwają przygotowania do czwartej tury, która rozpocznie się w ramach letnich praktyk wakacyjnych.
– Zdarza się słyszeć w mediach zarzuty, że uczelnie opuszczają absolwenci, którzy mają niewielkie pojęcie o swojej przyszłej pracy i niekiedy bardzo boleśnie przeżywają zderzenie z rynkiem. Skutecznym rozwiązaniem tej sytuacji są studia dualne. Realizujemy je dziś m.in. z firmą Cedrob S.A. – informuje prof. dr hab. Urszula Czarnik, dziekan Wydziału Bioinżynierii Zwierząt (WBZ) UWM w Olsztynie.
Studia dualne bardziej skupiają się na praktycznej nauce zawodu. Jest to formuła współpracy między uczelnią, wybranym przedsiębiorstwem a grupą ambitnych studentów – podkreśla dr hab. Magdalena Koziorowska-Gilun, prodziekan ds. kształcenia WBZ UWM.
– Dzięki temu współdziałaniu korzystają wszystkie strony. Uczelnia zyskuje partnerów w postaci doświadczonych praktyków. Firma ma doborowych partnerów w postaci świetnych nauczycieli akademickich i może pozyskać w przyszłości wyszkolonych pracowników. No i zyskują sami studenci, bo łatwiej im znaleźć atrakcyjne miejsce pracy i płynnie wejść w dorosłe życie zawodowe.
Grzegorz Trojanowski, dyrektor Zakładu Usług Weterynaryjnych Cedrob S.A.
– W ramach kooperacji naszej uczelni z firmą przodującą na rynku drobiarskim studenci mają możliwość pracy z najnowszymi technologiami. Pozyskują wiedzę od doświadczonych pracowników przedsiębiorstwa m.in. w zakresie chowu oraz wyposażenia nowoczesnych obiektów inwentarskich. Dowiadują się wiele o bioasekuracji, a także o oddziaływaniu produkcji drobiarskiej na środowisko – informuje prof. dr hab. Krzysztof Kozłowski, kierownik Katedry Drobiarstwa i Pszczelnictwa na UWM.
– Bardzo dobrze się dzieje, że i u nas, podobnie jak choćby w Niemczech, rośnie zainteresowanie studiami dualnymi. To takie „studia szyte na miarę”. Z pewnością poprzez bezpośredni kontakt ze specjalistami oraz udział w praktycznych zajęciach, studenci mogą lepiej zrozumieć i docenić znaczenie zootechniki dla zdrowia zwierząt oraz ludzi – dodaje prof. dr hab. Jan Jankowski z tej samej katedry.
Dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka, prodziekan ds. studenckich WBZ UWM zwraca uwagę na wymierne korzyści dla studentów uczestniczących w modelu dualnym: – Decyzję o przystąpieniu do tego typu studiów mają możliwość podjąć po pierwszym roku nauki kiedy już mają wyobrażenie czego pragną po opuszczeniu uczelni. W rezultacie uzyskują bezcenne doświadczenie zawodowe. Zawierają w ramach praktyk z Cedrob S.A. – 6-tygodniowych w ciągu roku akademickiego, a następnie odpowiednio dłuższych – umowy zlecenia, na podstawie których otrzymują adekwatne wynagrodzenia. Firma pokrywa też w czasie praktyk koszty zakwaterowania. Nie ma w umowach wymogu pracy w spółce Cedrob po ukończeniu nauki. Uczestnicy studiów dualnych mają w tym zakresie pełną swobodę wyboru – podkreśla prodziekan.
A co o „wyższej szkole praktycznej” z udziałem Cedrob S.A. oraz UWM w Olsztynie sądzą sami jej studenci i wychowankowie, obecnie już inżynierowie zootechnicy, odbywający właśnie półtoraroczne studia magisterskie?
– Te studia dały mi bezcenny dziś na rynku pracy wpis do CV dotyczący odbycia praktyk w Cedrob, a to już dobra przepustka do rynkowej kariery – ocenia Eliza Włodarczyk. Eliza, z sentymentem wspominająca praktyki w komórkach kontroli jakości, norm sanitarnych czy w wylęgarniach piskląt, nie wyklucza podjęcia w przyszłości pracy w Cedrob S.A.
Pracę u największego polskiego wytwórcy mięsa białego rozważa również Aleksandra Ziemianowicz. – To co szczególnie sobie cenię w praktykach w Cedrob to możność poznania najnowocześniejszych technologii produkcji, obserwacja wylęgu i hodowli kurczaków. To mi na pewno kiedyś w pracy zaprocentuje – uważa Aleksandra.
– Wszystkim, którym bliskie są innowacyjność i dobrostan zwierząt hodowlanych mogę z czystym sumieniem polecić wzorcowe studia dualne z Cedrob. Mają fantastyczną kadrę. Nie odsyłano mnie do przerzucania papierów w biurze, najczęściej rzucano na głębszą wodę oferując fachową pomoc. Nie bez znaczenia jest też wsparcie finansowe ze strony firmy, początkowo na poziomie najniższej pensji krajowej, a w miarę upływu praktyk proporcjonalnie więcej – wylicza Marcin Leliwa, wiceszef samorządu studenckiego na UWM. Marcin nie musi się martwić o brak satysfakcjonującej pracy po uzyskaniu dyplomu magisterskiego, jego rodzice prowadzą duże, zyskowne gospodarstwo zajmujące się chowem indyków. Ale – jak powiada – nic jeszcze nie jest w jego zawodowej przyszłości przesądzone i „uważnie przegląda oferty pracy z Cedrob”.